Välbesökt frukost med Peter Swärdh som föreläsare

Måndagens frukostseminarie blev välbesökt och de 60 besökade fick förmånen att ta del av tränare Peter Swärds tankar om hur att utveckla ett team.

Peter berättade om vägen fram till nuvarande uppdrag, en väg som inte från början var inriktad mot tränarhållet.

– Jag läste ekonomi och jobbade på bank och hade egentligen inte några planer att gå vidare som tränare men när jag efter min egen karriär accepterade ett uppdrag som assisterande tränare i Hässleholm gick det långsamt upp för mig att jag trivdes med uppgiften.

– Att få utveckla gruppen och individen och att få jobba med människor passade mig.

Drömmar har en central roll i Peters arbetsmetodik. Drömmar är en viktig del av teamets utveckling, säger han.

– Vi måste ha drömmar för att kunna utvecklas, menar Swärdh, självfallet är det skillnad på vad en ung lovande spelare drömmer om jämfört med en äldre etablerad. Att kunna definiera drömmarna och ta fasta på dem i det dagliga arbetet är av stor betydelse.

Swärdh presenterade tre grundstenar att ta fasta på:
1. En utvecklingsbenägen miljö
2. Kontinuitet
3. Uttalade konkreta mål

För att lyckas krävs det att organisationen har viljan att utvecklas hela tiden. Både som grupp och på individnivå. Att hela tiden vilja bli en bättre aktör i sin roll krävs för att kunna utvecklas och gå framåt.

Att ta in nya aktörer eller byta ut befintliga innebär alltid att man tvingas starta på noll igen. Därför är kontinuitet viktigt. Med nya aktörer kan det ta allt från en dag till flera månader att komma tillbaka till det läge där man presterade som bäst. I Mjällby t ex har vi fler spelare än någon annan Allsvensk klubb som är födda i närområdet och den typen av kontinuitet är mycket betydelsefull. Spelarna känner varandra på ett bra sätt och kan dra nytta av varandras bästa kunskaper och förmågor.

Uttalade mål är viktiga. I grunden är det föreningens målsättning som är avgörande. Dessa mål ska sedan brytas ned till mer spelnära mål. Hur ska vi vara mot varandra i laget, hur ska vi agera på planen osv.

Flera gånger betonade han vikten av drömmar och viljan att bli bättre.

– En spelare som motiverar sig självt att gå vidare för att i slutändan tjäna pengar på sin sport har väldigt svårt att lyckas, menade Peter, om han däremot har som mål att ständigt förbättra sin egen förmåga och utvecklas i sitt sportutövande har han mycket goda förutsättningar att nå högre nivåer.

Peter avtackades med en värmande KIK-mössa som kan komma till pass under höstens blåsiga träningskvällar på Lister.

Ett stort tack framfördes till morgonens sponsorer, Nya Moderaterna, Aquafresh, Arenabolaget och Quality Hotel Grand.

Foto: Mjällby AIF

Det här inlägget postades i Tidigare aktiviteter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *